Philips Design

Concern dat gloeilampen, huishoudelijke apparatuur, geluidsapparatuur, medische en andere elektrische apparaten produceert. In de jaren vijftig was er een groep industrieel vormgevers verbonden aan de apparatenfabriek die zich bezighield met ‘het maken van vorm- en kleurvoorstellen’ voor radio, televisie en kleine huishoudelijke apparaten. Een andere afdeling vormgeving hield zich bezig met het geven van advies aan anderen die daarom vroegen. In een artikel uit 1958 in het blad Economische voorlichting stelde het bedrijf dat de producten ontstonden uit een nauwe samenwerking tussen wetenschap, techniek en vormgeving en dat het stadium waarin de ontwerpers bij het product betrokken worden verschillend was, al naar gelang de aard van het product. De commercieel deskundige was echter uiteindelijk ‘degene die het totaalontwerp aanvaardt of verwerpt of verzoekt om detailwijzigingen’. Louis Kalff was er art director.
Philips nam in de jaren zestig veel bestaande bedrijven over zoals Van der Heem, Indola en Rudolf Blik. Onder de opvolger van Kalff, Rein Veersema, groeide de ontwerpafdeling. Daar werkten onder anderen: Joop van Osnabrugge en Frans van der Put, terwijl er in Den Haag ook een ontwerpbureau was voor de submerken van de overgenomen fabrieken waar Joop Istha werkte. Toen Veersema vertrok omdat hij een andere opvatting had over industriële vormgeving in het bedrijf dan de Raad van Bestuur (in 1964) werd Frans van der Put interim manager van het Corporate Industrial Design Centre (CIDC) zoals de afdeling inmiddels was gaan heten. De Noor Knut Yran kreeg hiervan de leiding in 1966. Van der Put memoreerde in Product van mei 2005 dat Philips een international figuur wilde. Yran noemde hij dictatoriaal en charismatisch. Die werd opgevolgd door Bob Blaich en van 1991 – 2011 zwaait Stefano Marzano de scepter.

Archief
Het archief van Philips Design is ondergebracht bij Philips Company Archives.

Archieven van individuele Philips ontwerpers uit verschillende periodes worden ondergebracht bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en hier onsloten.
Ruud Nordt – ontwerper 1968-1997
Frans van der Put

Philips Museum
www.philips-museum.com

Boek
Frans van der Put, 40 jaar industriële vormgeving en Philips-designmanagement
Louis Kalff Instituut, Erfgoedcentrum Industriële Vormgeving
Auteur Ivo Blanken, uitgever [Z]OO producties, ISBN: 978-90-74009-91-1
www.zooproducties.nl


Bron: Visies op Vormgeving, Frederike Huygen