Kho Liang Ie

Kho Liang Ie (1927-1975) binnenhuisarchitect, ontwerper. Kho werd geboren in Magelang Indonesië uit Chinese ouders. Zijn vader was bioscoopexploitant. In 1949 kwam hij naar Nederland om pedagogie te gaan studeren, maar via De Werkschuit kwam hij op de kunstnijverheidsschool waar hij les kreeg van Johan Niegeman. Vervolgens werkte hij van 1954 tot 1956 voor de stichting Goed Wonen waar hij adviezen gaf, exposities maakte en modelwoningen inrichtte. Tussen 1957 en 1963 maakte hij ook deel uit van de redactie van het blad Goed Wonen. Hij ging een partnerschap aan met Wim Crouwel (1956-1959) en zij werkten aan inrichtingen, standbouw en tentoonstellingen voor onder andere de Bijenkorf, Auping en Linoleum Krommenie. Hun werk viel op door de toepassing van bijzondere kleuren en materialen, en sfeervolle accessoires.
Kho trad voor een aantal industrieën op als adviseur en ontwerper waaronder Fristho, Kempkes, Artifort en CAR.
Kho was met zijn bureau Kho Liang Ie Associates (Nel Verschuuren en Tinus van de Kerkhof) verantwoordelijk voor de inrichting van luchthaven Schiphol die in 1969 werd opgeleverd. Hij nam daarvoor de volgens hem Nederlandse eigenschappen beslotenheid, gastvrijheid, zindelijkheid en eenvoud tot uitgangspunt en benadrukte dat de reiziger vooral behoefte had aan een rustige omgeving. Tussen 1963 en 1968 was hij voorzitter van de GKf. In die hoedanigheid wees hij op het belang van teamwerk.

Archief
Alles wat betreft industrieel ontwerpen en zijn bureau (t/m 1969).
Erven Kho Liang Ie, niet ontsloten.

Archief Schiphol / Kho Liang Ie Associates (vanaf 1969)/ Nel Verschuuren
Het Nieuwe Instituut, Rotterdam, Dit deel is ontsloten en toegankelijk.


Deze biografie is afkomstig uit het boek ‘Visies op vormgeving, het Nederlandse ontwerpen in teksten deel 2: 1940-2000’ (2008) van Frederike Huygen. Voor deze biografie is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
– Ginneke, I. van ‘Kho Liang Ie. Interieurarchitect/industrieel ontwerper’, Rotterdam 1986.
– Beusekom, F. van, Henket, H.J., Huygen, F. ‘Flow. Het Schiphol van Nel Verschuuren 1968-2005’, Amsterdam (Luchthaven Schiphol) 2006.