Gerrit Rietveld

Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) meubelmaker, ontwerper, architect. Rietveld, geboren in Utrecht, raakte voor de oorlog betrokken bij De Stijl en het Nieuwe Bouwen en werd beroemd met zijn roodblauwe fauteuil en het Rietveld Schröderhuis waarin ruimte en kleur zo belangrijk waren. Na de oorlog had hij aanvankelijk niet veel opdrachten en betrok Sandberg hem bij de inrichting van tentoonstellingen. Maar exposities over De Stijl brachten een heropleving van dit gedachtegoed teweeg.
Rietveld doceerde aan verschillende opleidingen waaronder de weekendcursus industriële vormgeving aan de Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Buiten tentoonstellingsinrichtingen ontwierp hij ook beursstands, diverse woningen, het Nederlandse paviljoen in Venetië, een beeldenpaviljoen in Sonsbeek, het fabrieksgebouw van Weverij De Ploeg, de academiegebouwen in Amsterdam en Arnhem en het Van Goghmuseum. Als meubelontwerper zette hij zijn onderzoek voort naar massaproducten en stoelen uit één stuk. Daaruit resulteerde onder andere de stapelstoel Mondial die hij samen met zijn zoon Wim ontwikkelde voor de wereldtentoonstelling in Brussel 1958.
In dat jaar schreef Goed Wonen: ‘We weten ook dat Rietveld tot een industrieproduct tracht te komen. Hij denkt aan metaal en aan vulkaanfiber. Hij weet dat het met de oude werkmethode niet meer gaat. Hij weet dat nieuwe materialen met andere eenvoudige montagemethoden gevonden moeten worden om tot een massaproduct te komen. Hij probeert. Dikwijls is het niet goed, is het niet stabiel of zit het slecht. Hij probeert onvermoeid verder.’ [nr. 11, p. 134] Voor Artifort ontwierp Rietveld twee fauteuils.
Hij kreeg de Sikkensprijs 1959 en een eredoctoraat van de TH Delft. Rietveld schreef over de samenwerking van de verschillende kunstvormen, leverde bijdragen aan Goed Wonen en lichtte in andere tijdschriften zijn werk toe.


Deze biografie is afkomstig uit het boek ‘Visies op vormgeving, het Nederlandse ontwerpen in teksten deel 2: 1940-2000’ (2008) van Frederike Huygen. Voor deze biografie is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
– Küper, M., Zijl, I. van ‘Gerrit Th. Rietveld 1888-1964. Het volledige werk’, Utrecht (Centraal Museum) 1992.
– Rens, H. van (red) ‘Gerrit Rietveld. Teksten’, Utrecht/Baarn 1979.