Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem – later ArtEZ

Aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem, later ArtEZ, was een afdeling edelsmeden die in de jaren zestig veranderde in een opleiding metalen en kunststoffen en weer later 3D ging heten. Onder docent Gijs Bakker (1970 tot 1987) stond het ‘fundamentele ontwerpen’ centraal en werd de eigen visie van de ontwerper benadrukt. Onder de afgestudeerden waren: Ton Haas, Hans Ebbing, Hans Ansems, Herman Hermsen en Paul Schudel. Zij namen hun eigen productie ter hand in collectieven als de Vormgeversassociatie. Na Bakker werd Franck Ligtelijn hoofd van de afdeling die weer werd opgevolgd door Schudel. In de jaren tachtig kwam het accent binnen de afdeling 3D te liggen op het ambachtelijke maken en de gevoelsmatige en associatieve aspecten in het ontwerpen. Dit werd onder andere zichtbaar in het werk van een groep studenten die zich in 1988 onder de noemer Oktober presenteerde.
Andere docenten waren Joep Sterman, Franck Ligtelijn en Onno van Dokkum; grafische vormgeving en typografie werden gegeven door Jan Vermeulen, Alexander Verberne, Chris Brand, Karel Martens en Wigger Bierma. Martens en Bierma waren vervolgens docenten aan de Werkplaats Typografie, een masteropleiding grafisch ontwerpen.


Deze biografie is afkomstig uit het boek ‘Visies op vormgeving, het Nederlandse ontwerpen in teksten deel 2: 1940-2000 ‘(2008) van Frederike Huygen. Voor deze biografie is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
– Lootsma, B. ‘Weltschmerz. De oktoberrevolutie in Arnhem’, Items 8 (1989) 31, pp. 6-11.
– Eijnde, J. van den ‘Symfonie voor solisten. Ontwerponderwijs aan de afdeling Vormgeving in metaal & kunststoffen van de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem tijdens het docentschap van Gijs Bakker 1970-1978’, Arnhem (Gemeentemuseum) 1994.
– Reinewald, C. ‘Gijs Bakker en oud-studenten over hun academietijd in Arnhem’, Items 13 (1994) 1, pp. 38-44.