NPK, Ninaber Peters en Krouwel

NPK, Ninaber Peters en Krouwel, ontwerpbureau. Het bureau werd in 1978 opgericht als Peters en Krouwel toen de beide partners Wolfram Peters (1952) en Peter Krouwel (1952) van de TH Delft kwamen. Zij ontwierpen onder andere een kinderzitje, Bobob, dat een commercieel succes werd. Daarna volgden nog talloze andere ingenieuze producten. In 1985 werd Bruno Ninaber van Eyben aan het bureau verbonden en in 1990 verhuisden ze naar een groot pand in Leiden waar ze een eigen modellenmakerij en een fotostudio inrichtten.
‘We willen uit het niets goede produkten neerzetten’, zei Krouwel toen. Die kenmerkten zich als degelijk, professioneel en functioneel. NPK specialiseerde zich in electronica en kunststoftechnologie en ontwierp een breed scala aan producten waaronder laboratoriummeubelen, verlichting, medische apparatuur en ziekenhuisbedden, een brievenbus, sportartikelen, bewegwijzering en straatmeubilair. Voor de grafische aspecten creëerde het bureau ook een afdeling. Dat het innovatieve karakter en de vormgeving van hun  producten werd gewaardeerd, kwam tot uiting in de talloze prijzen die het bureau ontving. Ninaber en Krouwel verlieten het bureau om elk zelfstandig verder te gaan. NPK opende een vestiging in Duitsland.


Deze biografie is afkomstig uit het boek ‘Visies op vormgeving, het Nederlandse ontwerpen in teksten deel 2: 1940-2000’ (2008) van Frederike Huygen. Voor deze biografie is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
– Staal, G. ‘Ninaber/Peters/Krouwel. Ontwerpbureau als tweede geweten van de fabrikant’, Items 9 (1990) 34, pp. 22-27.
– Kras, R. ‘Vision & Precision. n/p/k industrial design’, Amsterdam 2002.