Frans de la Haye

Frans de la Haye (1943) ontwerper, docent. De La Haye, geboren in Oostzaan, volgde de HTS werktuigbouwkunde en kwam via het IIV terecht bij de firma CAR waarna hij de weekendopleiding industriële vormgeving aan de Academie van Beeldende Kunsten Den Haag ging volgen. Bij CAR werkte hij nauw samen met Kho Liang Ie. Rond 1970 vestigde hij zich als zelfstandig ontwerper in Den Haag waar hij ook vier jaar partner was in bureau TEL Design. De La Haye onderhield een langdurige relatie met het bedrijf Auping waarvoor hij het succesvolle bed Auronde ontwierp (1972). Andere bedrijven waarvoor hij werkte waren Ahrend (Centennial stoel), Van Berkel (weeg- en snijmachines), PTT (terminalapparatuur, controlekamers, postbodewagentje) en KLM (passagekantoren). Sinds 1982 is hij gevestigd als De La Haye Design. In de jaren tachtig ontwikkelde De La Haye een nieuw tankstation voor Shell. Hij doceerde ook aan de Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven in de richting Mens en transport.

 


Deze biografie is afkomstig uit het boek Visies op vormgeving, het Nederlandse ontwerpen in teksten deel 2: 1940-2000 (2008) van Frederike Huygen. Voor deze biografie is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
– Huygen, F. ‘De stylistische levensduur moet gelijk zijn aan de functionele. Interview met Frans de la Haye’, Items 4 (1985) 17, pp. 10-15.
– Kerkvliet, G., Well Groeneveld, W. van (red) I’ndustrial Design in Practice. Akademie Industriële Vormgeving Eindhoven. Interviews with former students’, Eindhoven (AIVE) 1987.