Gijs Bakker

Gijs Bakker (1942), sieradenmaker, ontwerper, docent. Bakker volgde een opleiding aan het IvKNO en in Stockholm en werkte van 1963 tot 1965 voor de Koninklijke Van Kempen en Begeer. Hij huwde Emmy van Leersum en maakte met haar, beïnvloed door de minimal art en het constructivisme, sieraden in elementaire vormen van roestvrij staal, die vanaf 1967 opzien baarden. Ze hielden zich ook bezig met futuristische kleding en draagobjecten. Bakker ontwierp van 1972 tot 1978 voor meubelfabrikant Castelijn, onder andere een elementenbank uit jeansstof. Veel andere relaties met producenten waren niet succesvol omdat de experimenten van Bakker niet verder kwamen dan het prototypestadium. Vanuit Industrial Designers Bussum probeerde hij bijvoorbeeld tevergeefs een nieuw koffiezetapparaat op de markt te krijgen. Vervolgens was hij van 1986 tot 1989 verbonden aan ontwerpbureau BRS Premsela Vonk. Bakker ontwierp in de jaren tachtig buiten sieraden, straatmeubilair voor Almere, Oostburg en Arnhem en enkele lampen. In 1993 werd hij met Renny Ramakers de drijvende kracht achter Droog Design.
Van 1970 tot 1987 was Bakker docent aan de Akademie voor Beeldende Kunsten Arnhem waar hij de afdeling edelsmeden verbreedde met productontwerpen en de nadruk legde op vormonderzoek en het gebruik van beeldende middelen. Bakker zei in 1983 in het meubelnummer van Items (7): ‘Ik pleit voor de kunstenaar-ontwerper omdat een van de belangrijke kriteria binnen de kunst is om steeds opnieuw te beginnen, alles opnieuw ter diskussie te stellen naar wat de zin is.’ [p.6] En: ‘De uiteindelijke vorm van het produkt dient het logische gevolg te zijn van een concept, de “drager van een idee”. […] In het werken vanuit een concept behoud ik me als vormgever ook het recht voor om oplossingen aan te dragen waaraan de produktietechnieken eventueel aangepast moeten of kunnen worden.’ Hij vormde nieuwe generaties vormgevers aan deze school en aan de Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven waar hij vanaf 1987 doceerde.

Archief
Het archief van Gijs Bakker bevindt zich in het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch.
Klik hier om het archief online te bekijken.

 


Deze biografie is afkomstig uit het boek ‘Visies op vormgeving, het Nederlandse ontwerpen in teksten deel 2: 1940-2000’ (2008) van Frederike Huygen. Voor deze biografie is gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
– Bakker, G. ‘Form follows concept’, Items 3 (1984) 11, pp. 2-3.
– Eijnde, J. van den ‘Symfonie voor solisten. Ontwerponderwijs aan de afdeling Vormgeving in metaal & kunststoffen van de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem tijdens het docentschap van Gijs Bakker 1970-1978’, Arnhem (Gemeentemuseum) 1994.
– Zijl, I. van ‘Gijs Bakker/Objects to use’, Rotterdam 2000.