Louis Kalff

Louis C. Kalff (1897-1976), ontwerper en art director bij Philips voor reclame, producten, tentoonstellingen en stands, architect. Kalff groeide op in een welgesteld milieu in Amsterdam. Zijn vader was advocaat, maar ging de journalistiek in en werd kunst- en hoofdredacteur voor het Algemeen Handelsblad. Kalff volgde de HBS en een jaar Quellinusschool, en ging in 1916 bouwkunde studeren in Delft. Tijdens zijn studie ontwierp hij al affiches, vaandels en kostuums voor de studentenlustrumspelen. In 1923 liep hij stage bij architect D.F. Slothouwer.
Kalff meldde zich per brief aan bij de firma Philips. Hij beweerde dat de reclame van het bedrijf niet modern genoeg was en onvoldoende van ‘standing’ getuigde. In 1925 kreeg hij de leiding over de commerciële en artistieke propaganda-afdelingen. In artikelen en herinneringen stelde Kalff dat hij het woordmerk Philips wilde normaliseren en benadrukte hij de eenheid en het internationale aspect van de bedrijfsuitingen. Kalff ontwierp voor Philips ook producten, stands, tentoonstellingen en lichtspektakels. Vanaf 1929 leidde hij het zogenaamde Lichtadviesbureau en in 1946 werd hij benoemd tot art director. In dat jaar pleitte hij voor een centrale ontwerpafdeling waar ook onderzoek zou moeten plaatsvinden. Toch werd een dergelijke afdeling pas in 1954 gerealiseerd onder zijn opvolger R. Veersema.

In 1958 werkte Kalff met Le Corbusier en de componist Edgar Varèse aan het Philipspaviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Brussel waar een Poème Électronique ten gehore werd gebracht. In 1966 opende in Eindhoven het Evoluon, een centrum over techniek, dat Kalff had ontworpen. Kalff bouwde ook enkele villa’s, gaf lezingen en was betrokken bij de KIO en de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven. In 1941 schreef hij het boek Kunstlicht en architectuur.

Archief
Het archief van Louis Kalff bevindt zich bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Boek
Ir Louis C. Kalff, het artistieke geweten van Philips (1897-1976)
Auteur Peter van Dam, uitgever [Z]OO producties, ISBN: 978-90-74009-44-7
www.zooproducties.nl

 


Deze biografie is afkomstig uit het boek ‘Visies op vormgeving, het Nederlandse ontwerpen in teksten deel 2: 1940-2000’ (2008) van Frederike Huygen. Voor deze biografie is gebruik gemaakt van de volgende bron:
– Dam, P. van ‘Ir. Louis Christiaan Kalff 1897-1976’, Eindhoven 2006.