Total Design

Total Design multidisciplinair ontwerpbureau, opgericht in 1963 door de ontwerpers Wim Crouwel, Friso Kramer, Benno Wissing en de gebroeders Schwarz die uit het bedrijfsleven kwamen. Onder invloed van de internationale ontwikkelingen en door de komst van een Europese markt waren de ontwerpers van mening dat het ontwerpen teamwerk moest zijn, en dat grotere opdrachten volgens een efficiënte, rationele ontwerpmethodiek en een arbeidsdeling aangepakt dienden te worden. TD was een bedrijfsmatig opgezette organisatie ten behoeve van grote en complexe opdrachten. Ben Bos was er medewerker van het eerste uur en werd later directielid.
De ontwerpers werkten in teams en het bureau was zeer invloedrijk. De industriële vormgeving kwam niet van de grond en na het vertrek van Kramer in 1968, legde TD zich toe op grafische vormgeving en huisstijlen waarbij het ontwerpen op stramien het uitgangspunt was. Opdrachtgevers waren: PAM, SHV, Randstad, de Bijenkorf, de Gruyter, PTT, Auping, De Doelen en musea. In 1970 was TD verantwoordelijk voor de Nederlandse inzending van de Wereldtentoonstelling in Osaka.
Het bureau kampte met fluctuaties in de bezetting en de omzet en er ontstonden intern discussies over de organisatiestructuur en over de inhoud van het werk. Paul en Dick Schwarz en Benno Wissing vertrokken in 1972; Jurriaan Schrofer en Anthon Beeke kwamen vervolgens de gelederen versterken. Wim Crouwel, middelpunt en personificatie van het bureau, kreeg in die jaren in toenemende mate kritiek te verduren op de TD-stijl. Hij trok zich in de jaren tachtig terug en werd als directeur opgevolgd door Jelle van der Toorn Vrijthoff. Ben Bos vertrok in 1991.
In een artikel in Items uit 1987 somde Rudie Kagie de problemen op: de geringe mogelijkheden om door te stromen binnen het bureau, de ambtelijke en verzakelijkte sfeer en de verstarring tot een voorspelbare, risicoloze vormgeving. Van der Toorn Vrijthoff investeerde in computers en zette het bureau in 2001 voort onder de naam Total Identity.